Hoe maak je een mooie tuin? Een uitgebreide gids

Het creëren van een mooie tuin is een lonende en creatieve bezigheid. Of je nu een groene oase wilt creëren, een bloementuin wilt hebben of een plek om te ontspannen, een goed ontworpen tuin kan een verlengstuk van je huis worden. In dit artikel bieden we een uitgebreide gids met verschillende hoofdonderwerpen om je te helpen bij het maken van een prachtige tuin.

 1. Bepaal je tuinstijl

 • Formeel: Formele tuinen worden gekenmerkt door symmetrie, rechte lijnen en strakke vormen. Overweeg formele elementen zoals geometrische paden, strakke gazons en gestructureerde borders. Kies voor elegante planten zoals buxus, rozen en lavendel om een klassieke formele tuin te creëren.
 • Informeel: Informele tuinen hebben een meer ontspannen en natuurlijke uitstraling. Creëer organische vormen met kronkelende paden en weelderige beplanting. Kies voor bloeiende planten, grassen en wilde bloemen om een informele tuin met een weelderige uitstraling te creëren.
 • Modern: Moderne tuinen hebben vaak strakke lijnen, minimalistische beplanting en gebruik van moderne materialen zoals beton en metaal. Creëer een gestroomlijnde look met symmetrie en beperkte kleurenpaletten. Kies voor architecturale planten zoals grassen, bamboe en agave om een moderne tuin te creëren.
 1. Creëer een goede lay-out

 • Zones: Denk na over de functie van elke zone in je tuin. Creëer verschillende zones zoals een eetgedeelte, een loungedeel, een speelgedeelte voor kinderen of een moestuin. Zorg ervoor dat elke zone logisch in elkaar overloopt en dat er voldoende ruimte is tussen de zones.
 • Looproutes: Plan looproutes die gemakkelijk en intuïtief zijn. Zorg ervoor dat de paden breed genoeg zijn voor comfortabel gebruik. Maak gebruik van materialen zoals grind, tegels of houtsnippers om visuele interesse toe te voegen aan de paden.
 • Focal points: Creëer aantrekkelijke focal points in je tuin, zoals een mooie boom, een beeldhouwwerk of een waterelement. Deze focal points trekken de aandacht en geven structuur aan je tuinontwerp.
 1. Kies de juiste beplanting

 • Bodembedekkers: Bodembedekkers zijn ideaal voor het vullen van lege ruimtes tussen planten en het onderdrukken van onkruidgroei. Kies voor bodembedekkers zoals kruipende tijm, maagdenpalm of kamperfoelie om kleur en textuur toe te voegen aan de tuin.
 • Bloeiende planten: Kies voor een mix van bloeiende planten om kleur en geur toe te voegen aan je tuin. Selecteer planten die bloeien in verschillende seizoenen, zodat je het hele jaar door kunt genieten van bloeiende tuinbed