Wat is het en hoe versier je de wintertuin?

Als je het niet in huis hebt, ben je waarschijnlijk wel eens in een huis geweest waar een tuin “in het huis” was (tussen aanhalingstekens, en ik zal uitleggen waarom). Dit is de beroemde wintertuin. Er wordt op een zeer oppervlakkige manier veel over hem gezegd en uiteindelijk nemen we deze informatie toch op.

Waar is de wintertuin tenslotte voor?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het doel van de wintertuin niet alleen esthetisch. Veel minder “een beetje natuur in huis halen”. Dit is allemaal cliché. Het is waar dat ze deze rol goed spelen, maar als gevolg daarvan geen doel.

De wintertuin vindt zijn oorsprong in de koude landen van het noordelijk halfrond, waar het landschap meestal bedekt is met sneeuw (vandaar de naam). Tijdens deze periode verschijnt het zowel als een alternatief recreatiegebied binnenshuis, waar de temperatuur wordt gecontroleerd, en als een haalbare optie om tuinieren als hobby te houden.

In Brazilië werd de wintertuin erg populair in huizen met één verdieping, vooral waar de gebouwen langs de grenzen van de percelen werden gebouwd. Zo werkt het als ventilatie- en verlichtingsruimte waar het niet mogelijk zou zijn om openingen te maken , zoals bijvoorbeeld ramen en deuren.

Hoe herken je een wintertuin?

Conceptueel moet de wintertuin een afgesloten ruimte zijn; om deze reden telt de zijgang van het huis niet als één (omdat gangen plaatsen van doorgang zijn, van snel verblijf). Er moet een omgeving zijn die speciaal voor deze functie is ontworpen.

Daarom zeggen veel mensen dat het een ‘binnentuin’ is. In feite vereist de teelt van natuurlijke planten dat de plaats een groot deel van de dag in zonlicht (direct of indirect licht) baadt en dit is binnenshuis niet mogelijk. Dat wil zeggen, noem dat gebied onder de trap nooit meer een wintertuin.

Als het aan de ene kant muren heeft (zelfs als ze van glas zijn), aan de andere kant is het dak optioneel. Glazen of polycarbonaat zijn heel gebruikelijk, omdat ze de omgeving afsluiten zonder de verlichting in gevaar te brengen. Pergola’s en hekjes zijn ook goede opties, als regen geen obstakel is.

Hoe de wintertuin te versieren?

Het belangrijkste element om een ​​tuin te versieren is toch de plant? Kies meer resistente soorten die zich beter aanpassen aan binnenomgevingen. In deze post hier heb ik 5 suggesties gegeven voor planten die geen volle zon nodig hebben. Als de zon daar schijnt, is het een goed idee om in deze ruimte een verticale moestuin te maken.

Gebruik banken of futons om een ​​ruimte uitnodigender te maken voor ontspanning. Gedecoreerde vazen, georganiseerd op planken, dressoirs of zelfs aan de muur bevestigd, versterken het idee van een tuin. Ze kunnen vrij worden gebruikt, maar als de plaats niet goed geventileerd is, houd er dan rekening mee dat de planten meer water zullen opnemen; daarom is het goed om niet te veel water te geven.

Als de omgeving tegelvloeren heeft, is het een mooi verschil om kiezelstenen en houten dekken te gebruiken om deze te verbergen. Ze geven je een knus gevoel en maken de ruimte een stuk aangenamer.

En je hoeft je tuin ook niet om te toveren tot een mini-jungle (tenzij je het natuurlijk erg leuk vindt en zoveel planten kunt verzorgen natuurlijk). Het gebruik van een paar planten kan praktischer zijn in het dagelijks leven; investeer in vetplanten en cactussen als je geen tijd hebt om te tuinieren.

Na deze tips hoop ik dat je het meeste uit de wintertuin gaat halen.

Geef een reactie